- Det hober sig jo bare op, siger Dorthe Salomonsen.
Dorthe Sørensen er midt i en længere proces, hvor hun rydder ud i sit hjem efter et langt liv.
- Det har jeg forsøgt i 50 år, siger Dorthe Salomonsen.
Da TV2 ØSTJYLLAND er på besøg er hun ved at endevende de syv kasser med julepynt hun har samlet sig.
Men hun er ikke alene om opgaven.
Til at hjælpe sig, har hun hyret Mirjam Madsen, der lever af at hjælpe andre – både private og virksomheder – med at rydde op.
- Man skal rydde op, for at få den der lethed i sit liv. Helt fysisk, og også mentalt, siger Mirjam Madsen, der er oprydningskonsulent.
’Tingsforstoppelse’
Mirjam Madsen har i en lang periode haft oprydningen som en bibeskæftigelse. Men siden marts i år har hun koncentreret sig om sit firma, RydHeltOp. En hurtig tur på google viser, at hun langt fra er den eneste oprydningskonsulent eller -ekspert i landet.
Mirjam Madsen har taget den japanske oprydningsmetode ”Kon-Mari” med til Jylland. Enkelt fortalt går metoden ud på, at man skal beholde det, der vækker ægte glæde. Alt andet skal væk.
Derfor er Mirjams spørgsmål til Dorthe i oprydningsprocessen altid: Er du glad for det her?
Bag metoden står japanske Marie Kondo. I 2011 skrev hun bogen ” Magisk oprydning”, der udgivet i mere end 30 lande, og er udkom i Danmark i 2016.
Kon-Mari er med andre ord en global tendens.
- Det er et typisk i-landsproblem. Vi har simpelthen for mange ting i alle vores skabe og vores skuffer, siger Louise Byg Kongsholm, trendforsker og direktør i pej gruppen.
Hun peger på det engelske udtryk ’stuffocation’, som vel på dansk kan oversættes til ’tingsforstoppelse.’
- Den her erkendelse af tingsforstoppelse har jo hørt til en bølge af interesse for oprydning og strukturering, og det, der også hedder minimal living, hvor man nøjes med at have ganske, ganske få ting i ens liv, kun de ting, man reelt har behov for, siger Louise Byg Kongsholm, trendforsker og direktør i pej gruppen.
God følelse
Men metoden har – som meget andet japansk – et filosofisk strejf. For oprydningen betyder ifølge Mirjam Madsen meget mere, end det rent fysiske.
- Hvis der står alt muligt uafklaret omkring en, og det hober sig op og der er lidt for støvet, fordi man ikke orker først at rydde op og så gøre rent. Det kan godt give noget stress og noget pres, siger Mirjam Madsen.
"Prøv at tænk den gode fornemmelse, når man har kørt på lossepladsen og har tømt traileren 10 gange. Tænk hvis man havde den gode følelse i kroppen altid."Louise Byg Kongsholm, trendforsker og direktør, pej gruppen
Hun oplever, at oprydningen har en effekt på resten af klienternes liv.
- Folk kommer i kontakt med, hvad de gerne vil. Hvordan ser deres drømmeliv ud. Hvad bruger de deres tid på og hvad de vil bruge deres penge på, siger Mirjam Madsen.
For dem, der rydder op, er det også jagten efter en god fornemmelse, siger trendforskeren.
- Men prøv at tænk den gode fornemmelse, når man har kørt på lossepladsen og har tømt traileren 10 gange. Tænk hvis man havde den gode følelse i kroppen altid. Det er lidt det, man er ude efter, siger Louise Byg Kongsholm.
- Man jagter den der fornemmelse, jeg er sikker på mit liv, jeg har det, jeg skal bruge, siger Louise Byg Kongsholm.
Meget tyder på, at Dorthe Salomonsen er på vej derhen. Efter at syv kasser julepynt er blevet til tre.
- Nu ved jeg bare, at der kun er det, jeg har brug for. Måske finder jeg ud af, at der er endnu mere, jeg kan undvære. Lige nu er jeg bare lykkelig, siger Dorthe Salomonsen.
Kon Mari
Kon Mari-metoden tager udgangspunkt i, at man skal vælge at beholde det, der vækker ægte glæde. Og i stedet for at sortere et rum ad gangen, så skal man tage en kategori ad gangen – eksempelvis tøj, bøger, papirer osv.
En af de mere kontroversielle fremgangsmåder er, som Marie Kondo beskriver i bogen, er, at man højlydt skal takke sine ting, for det de har givet. Hvis det er et stykke tøj, der sidder dårligt, skal man sige ”tak, fordi du lærte mig, hvad der klæder mig.”
En anden ting, der skiller sig ud ved metoden, er at Marie Kondo går ind for, at ting skal opbevares på højkant, frem for at være stablet i en bunke. Det gælder også tøjet, og hun har også en helt særlig foldemetode. En video, som vel at mærke er set knap fem millioner gange af mennesker over hele kloden. ’