Fra flyttestress til flyttefred – i 5 nemme trin

Det er en kæmpestor opgave at flytte: Hele din bolig skal pakkes ned, og du skal være både projektleder, pakæsel og pizzavært. Så skal hele boligen pakkes ud igen, og du skal lære de nye omgivelser og rutiner at kende. Det er ikke underligt, at flytning har ry for at være blandt de tre mest stressende oplevelser i tilværelsen! Men hvad hvis vi fortæller dig, at du faktisk kan gøre din flytteproces til en opløftende rejse mod et liv i harmoni med dine værdier?

Mirjam Madsen er oprydningsekspert. Og det betyder ikke bare, at hun er god til at sætte sin kaffekop i opvaskeren eller komme i bund med vasketøjet – det betyder, at hun har helt styr på, hvordan du skaber ro omkring dig. Fysisk og mentalt. Når vi rydder op, handler det nemlig ikke kun om at lægge tingene i de rette skuffer. Det handler om, at vi indretter os på en måde, som skaber ro for lige netop os – og som bidrager til, at vi lever i overensstemmelse med vores værdier.

Og dén mulighed kan du virkelig malke, når du flytter. En flytning er nemlig en fantastisk chance for at lære dine vaner – og uvaner – at kende. Og for at stille skarpt på, hvad der er vigtigt for dig i hverdagen. Hvad skal indretningen i det nye hjem gøre lettere for dig? Hvad skal den forhindre? I samme ombæring kan du se nærmere på alt det, du allerede omgiver dig med: Interiør, møbler, mad, tøj – find selv på flere. Er det ting, som gør dig glad? Eller kører indkøbene bare på rutine, så garderoben forbliver sort, og pastapladerne står og gaber om kap i køkkenskabet?

Det bliver nemmere at leve både mere kulørt, mere enkelt og mere bæredygtigt, når du ved, hvad der gør dig glad – og går direkte efter det uden at købe alt det, du bare køber, fordi Plejer desværre er sprællevende.

Derfor lyder rådet: Tag flytningen på dig som en positiv proces, hvor du giver dig selv tid til at rydde op i vaner, mønstre og ønsker – samtidig med at du rydder skabe og skuffer. Vejen til det gode, nye hjem starter nemlig i det gamle hjem.

Mirjam Madsens 5 overskuelige etaper:


1.
Find på forhånd ud af, hvordan du gerne vil indrette dig i dit kommende hjem.


Vil du f.eks. have multifunktionelle rum eller et rum til hver funktion? Hvad skal det enkelte rum tilbyde på et fysisk plan, og hvilken følelse skal det give? Lav en plan over dine indretningsønsker, så du kender dit nye sted. Det gør nemlig noget godt for os, når vi begynder at tænke over, hvad der er vigtigt for os. Når vi ved det, kan vi indrette os efter det – og så begynder vi også at leve efter det.


2.
Start med at pakke de ting ned, som du bruger mindst.


Dem, du bedst kan undvære i det daglige. Lav en liste over, hvad du pakker i hver kasse, og giv kasserne et nummer. Så kan du – og dine flyttehjælpere – altid se indholdet i kasserne ud fra nummeret på listen. Notér gerne både hvilket rum og hvilket møbel, tingene skal i, når de skal pakkes ud. Jo mere nøje, du pakker ned og registrerer, des nemmere er det nemlig for dig at pakke ud i det nye hjem.


3.
Når du pakker, så hav tre kasser ved siden af dig.


Én til de ting, du vil tage med til dit nye hjem. Én til de ting, du vil smide ud. Og én til de ting, du vil donere væk. Når du skal afgøre, hvilke ting der skal i hvilken kasse, så spørg dig selv: Gør denne ting mig glad? Bruger jeg den? Lever den op til mine ønsker og værdier? På den måde får du kun de ting med dig, som faktisk giver mening for dig. Måske har du et par gode venner til at hjælpe dig med at pakke ned. Men det er vigtigt, at det er dig, der sorterer i tingene og afgør, hvad der skal ud, og hvad der skal blive. Det er jo dine værdier, det handler om. Når du er færdig med at fylde din kasse til donation, så find en sag, som du synes er vigtig. Og brug donationen til at styrke din værdiproces.


4.
Begynd i god tid – og spis så meget som muligt af det, du har i dit gamle hjem.


Du skal simpelthen igennem alle køkkenskabe, alle hylder i køleskabet og det mest afsides rum af fryseren. Så er der nemlig mindre at flytte til det nye hjem. Og når du fylder tallerken, mund og mave, så vær nysgerrig: Er det denne mad, du har lyst til at spise? Hvad lå der egentlig i skuffer, køleskab og fryser? Er der noget af det, du plejer at købe, som du ikke længere får spist? Er der madvarer, som du skal blive klogere på, for at anvende dem bedre? Disse overvejelser vil hjælpe dig med at blive mere målrettet i dine fremtidige indkøb og din madlavning.


5.
Tillykke – nu har du sorteret både mad, tøj og interiør ud fra, hvad der gør dig glad.


Du har kun taget det med dig, som giver mening for dig. Du ved, hvor det skal stå i dit nye hjem. Og du er meget klogere på, hvordan du skal både shoppe og købe dagligvarer fremover. Både din indretning og dine indkøb stemmer nemlig overens med dine værdier nu. Det er nu, du begynder dit nye og lettere liv. Kør på den gode energi, og pak alle dine kasser ud, så du kommer rigtigt på plads – og slipper for at gå og skule til de sidste flyttekasser, der nægter at pakke sig selv ud. Fejr, at du har fået noget godt og bæredygtigt ud af en proces, der ellers kunne være præget af stress, jag og negativitet. Du har flyttet dig – fysisk og mentalt. Hurra!

Artiklen er fra https://norlys.dk/flytning/fra-flyttestress-til-flyttefred/